Klimavenligt byggemateriale
CLT er et klimavenligt byggemateriale, der består af flere lag træ, som er limet sammen i krydsende retninger, hvilket giver en ekstrem stærk og stabil struktur.
”Boligen er en sjældenhed, og giver os en unik mulighed for at styrke vores kompetencer og viden inden for byggeri med CLT som byggemateriale, fortæller Peter Hansen, afdelingschef for Nybyg i Rasmus Friis. En vigtig viden, som vi kan overføre til nye, større og endnu mere komplekse byggesager i CLT fremadrettet, og som samtidigt giver os en førerposition inden for feltet.
Begejstringen for CLT og limtræ er generelt stigende i byggebranchen. Det skyldtes især de miljømæssige fordele og de mange anvendelsesmuligheder til både inder- og ydervægge, tagkonstruktioner og etagedæk.
Øget brug af træ i vores byggerier
Men den væsentligste fordel ved brugen af CLT er det meget lave CO2-aftryk sammenlignet med mere traditionelle byggematerialer som fx beton. Det er ingen hemmelighed, at vi elsker træ hos Rasmus Friis, og derfor bidrager vi også gerne til øget brug af træ og CLT i alle vores byggerier, fordi det gør en klimamæssig forskel og gøre byggebranchen grønnere. Og med det nye byggeprojekt i Charlottenlund og vores mange andre træbyggerier er vi godt på vej med nye erfaringer og nye optimerede byggemetoder.
Fakta om CLT:
- CLT er et fornybart materiale, da det er lavet af træ, der kan dyrkes og genplantes. Det har også en lav CO2-udledning sammenlignet med mere konventionelle byggematerialer som beton og stål.
- Styrke og stabilitet: CLT er kendt for sin høje styrke og stabilitet. Det kan modstå store belastninger og er velegnet til at konstruere både mindre huse og større bygninger.
- Hurtigere byggeproces: CLT-paneler er præfabrikerede, hvilket betyder, at de kan fremstilles off-site og derefter transporteres til byggepladsen. Dette kan fremskynde byggeprocessen og reducere tidsforbruget på stedet.
- Energibesparelse: CLT har gode isoleringsegenskaber, hvilket betyder, at bygninger opført med CLT kan opretholde en mere konstant indendørs temperatur og kræver derfor mindre energi til opvarmning og køling.